Veertigdagenkalender 2022: Roept U/u maar…?

veertigdagenkalender 2022

Kunnen we alles zomaar zeggen? Of kunnen woorden ook kwetsen en anderen van hun vrijheid beroven? Daarom vraagt de Veertigdagenkalender van 2022 als thema een zin met daarachter een vraagteken. Want kunnen we alles zomaar roepen? Zoals voorgaande jaren stelde Joke van der Velden, emer. predikant uit het Friese Baard de kalender samen. Deze bevat inspiratie voor elke dag van de veertigdagentijd (de periode van inkeer voorafgaand aan Pasen). Het thema ‘roept u maar’ kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. In haar inleiding somt Joke er enkele op: sociale media, vrijheid van meningsuiting en soms roept God ook. ‘Wij mogen in vrijheid roepen maar soms komt er een Stem van de andere kant die roept,’ zo schrijft ze. Dit bedoelt ze ruim.

Het is namelijk ‘een gevoel te worden aangesproken, opgeroepen of aangespoord.’ En Joke gaat nog verder: ‘In de kalender treft u vier versies van het Onze Vader aan, omdat je op allerlei manieren tot God kunt “roepen”.’

Daarnaast bevat de Veertigdagenkalender zoals altijd gebeden, gedichten, verhalen en vier vegetarische recepten. Ook zijn er enkele bladzijden met allerlei uitspraken, wijsheden en gedachten. Joke legt uit: ‘Hiermee wil ik een te gemakkelijk “roept u maar” voorkomen.’ Bij het samenstellen van de kalender kreeg Joke hulp van ds. Corrie Jacobs die enkele teksten schreef en ds. Jantine Heuvelink die de jongerenbijdragen verzorgde.

De Veertigdagenkalender is een jaarlijkse publicatie van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten en is bedoeld om tijdens de veertig dagen voor Pasen te lezen. De kalender bevat voor elke dag een inspirerende tekst. De kalender begint in 2022 op woensdag 2 maart, dan is het Aswoensdag.

De prijs van de kalender bedraagt € 3,50. Deze prijzen zijn exclusief verzendkosten. U kunt de kalender bestellen via e-mail (ds.jvdvelden@planet.nl of info@vrijzinnig.nl of via de website www.vrijzinnig.nl